Det å finne motivasjon til å trene er vanskelig for mange eldre, men firmaet Motitech AS i Meland utenfor Bergen mener de har funnet løsningen med motivasjonsverktøyet Motiview.

– Ved hjelp av en spesialtilpasset ergometersykkel, levende bilder og lyd kan brukerne dra på sykkeltur blant barndomsminner og i kjente omgivelser, sier salgs- og administrasjonssjef Torbjørn Langeland.

Sykler sammen

Konseptet ble utviklet av Motiview i samarbeid med Bergen kommune i 2012. Det ble laget lokale filmer eldre kunne sykle til, og konseptet ble deretter prøvd ut ved seks av byens sykehjem.

– Dette ble en så stor suksess at vi tok det med ut til resten av landet. Vi snakket med helsepersonell og hørte hva som skulle til for at de ville bruke Motiview, og fikk tilbakemeldinger på at vi skulle gjøre alt så enkelt som mulig, sier han.

Brukeren velger rett og slett en film eller et sted han eller hun vil sykle fra et filmbibliotek. Denne spilles av på en TV og så er det bare å begynne å sykle.

– Det er også lagt opp til at flere kan sykle sammen slik at det blir sosialt å være fysisk aktiv, sier han. Motitech AS er støttet av Innovasjon Norge.

Ut i verden

Tanken er at brukeren skal kjenne seg igjen, og med 800 filmer i biblioteket, er det gode muligheter for å finne kjente omgivelser.

– De fleste filmene er fra Norge og Norden, men vi utvider stadig biblioteket. I løpet av året regner vi med å ha omtrent 1200 forskjellige filmer på plass, og det vil blant annet bli mulig å sykle i både Amerika og Asia, sier Langeland.

Det blir altså fullt mulig å også oppleve noe nytt for de som vil det. 

– Vi får mange tilbakemeldinger på at brukere får følelsen av at de kommer seg ut av sykehjemmet eller dagsenteret når de setter seg ved sykkelen. Jeg snakket blant annet med en mann som alltid hadde ønsket å reise til Nordkapp, og som ved hjelp av Motiview endelig fikk muligheten til å sykle opp til Nordkapp i midnattssol. På den måten skapes nye, gode opplevelser, sier han

Praten går

I tillegg viser rapporter fra de første institusjonene som tok Motiview i bruk at helsegevinsten er stor.

– De eldre spiser bedre, sover bedre, faller mindre, har raskere rehabilitering ved skader, mindre smerter og får generelt bedre livskvalitet. Det er altså både en mental og fysisk gevinst ved bruk av dette verktøyet, sier han.

Samtidig skapes det hygge rundt sykkelen, både for dem som sykler og andre i rommet.

Det å se bilder av barndomshjemmet og andre steder som setter følelser i sving, gjør nemlig som regel at praten går lettere.

Gir mening

I september arrangeres sykkel-VM i Bergen, og i den forbindelse arrangerer Motitech sitt eget sykkel-VM for eldre, som en offisiell del av «Sykkel VM Bergen 2017».

– Effekter som t-skjorter, capser og kopper er sendt ut til deltakerne, og her skal det kåres verdensmester i klasser for både kvinner, menn, lag og motivatorer.

Langeland forteller at Motiview i dag er å finne på totalt 150 institusjoner i 70 kommuner i Sverige, Norge, Danmark og Island.

– Og selv om vårt hovedmarked fortsatt er Norden, syns vi det er inspirerende at produktet er så populært også utenfor landet. Det er en stor glede å få muligheten til å bidra til at eldre får en triveligere og mer aktiv hverdag, sier han.