OM ARNE SCHEIE

Født: 1944 i Skedsmo.
Yrke:  Sportskommentator i NRK, med fotball og skihopping som spesialfelt.
Ellers: Arne Scheie anses å være en av landets fremste fotballhistorikere og kjennes for sin nær sagt fotografiske hukommelse når det kommer til emnet.

Etter over førti år som kjent og kjær sportskommentator gikk Arne Scheie av med pensjon i år. Han opplever at det er en ny situasjon, men han var veldig godt forberedt på den.
- Jeg har vært forberedt på at det var slutt i 2014. Og det er deilig, for nå kan jeg gjøre akkurat som jeg vil. Tidligere måtte jeg følge NRK, nå er det en annen situasjon. Jeg har jo ikke vært pensjonist lenge, og jeg har vært privilegert fordi jeg har så mye å gjøre. Jeg får lov til å jobbe frilans for NRK, og så jobber jeg litt for Norsk Tipping og for næringslivet hvor jeg blant annet har fotballquizzer.

Det å få lov til å jobbe med det du er interessert i, det er veldig få forunt.

Ikke redd for at det blir stille

Han sover ikke lenger om morgenen, i hvert fall ikke ennå, men han har lagt om noen rutiner.
- Nå tar jeg joggeturene før frokost, tidligere tok jeg dem etter jobben. Og noe av det viktigste for meg er å holde seg i form. Jeg har lært gjennom livet at er du i noenlunde god fysisk form, så hjelper det på psyken.
Han har levd et aktivt liv som sportskommentator, men er ikke redd for at det skal bli stillestående som pensjonist.
- Det kan bli ganske deilig å ta det med ro etter å ha stått på hele livet. Nå kan jeg få lest litt mer, jeg er glad i både historiske bøker og krim, jeg får også mer tid til sudoku og kryssord. Jeg er ikke så flink i kryssord, og jeg er ikke av dem som fusker med å slå opp ting, men så ser jeg det heller ikke som noe nederlag hvis jeg ikke får det til.
- Kommer du til å reise noe?
- Jeg har reist så mye, jeg liker å være andre steder, men selve reisingen synes jeg ikke er noe morsom lenger. Det er hyggelig å sitte på en fortausrestaurant i Paris eller London, for all del, men selve det å gå ut av døra, ta t-banen, flytoget, stå i kø, og så fly, det er bare slitsomt. Dessuten trives jeg så godt i Norge, det er ferie-land nummer en. Jeg er i tillegg så heldig å bo i Oslo, med både marka og sjøen så nært, og det er fantastisk.

Mange gode minner

Han kan se tilbake på et godt liv, med mange hyggelige opplevelser. Og han opplever selv at han har vært heldig.
- Det å få lov til å jobbe med det du er interessert i, det er veldig få forunt. Jeg har reist rundt på alle de store idrettsarrangementene innen ski og fotball, fått kommentere og  sende rapporter hjem til norske seere. Jeg har nesten ikke ord for det. Det er ’a dream come true’.
- Noen spesiell opplevelse du vil dele?
- Jeg var sammen med Jon Herwig Carlsen i går, og han og jeg har jo den beste kommentatorhistorien. Det var under hopprennet i Garmish-Partenkirshen i 1994, og den andre omgangen var vi i hundreogfire, tok high five og var i skikkelig god form. Så var vi ferdige, satte oss ned , og så fikk vi beskjed på øret om at vi ikke hadde vært på et eneste sekund. Seertallene bare økte utover i den sendingen, den gangen vi ikke kommenterte. Det er jo litt ironisk, humrer Scheie.